ONLİNE ALIŞVERİŞLERİNİZDE 1500 TL VE ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ

15.00'E KADAR VERECEĞİNİZ SİPARİŞLER AYNI GÜN KARGODA!

Ankraj Nedir?

 

İş güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak isteyen ve bu amaç ile çeşitli araştırmalar yapan kişiler, “ankraj makinesi”, “ankraj” gibi kavramlar ile sıklıkla karşılaşmaktadırlar. İş güvenliği ile ilgilenen kişiler ise “Ankraj nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Ankraj, yapı ve inşaat sektöründe yaygın olarak kullanılan, yapı elemanlarını sabitlemek ve güçlendirmek için tasarlanmış bir sistemdir. Genellikle çelik çubuklar, vidalar ya da kimyasal malzemeler kullanılarak uygulanır. Ankraj sistemleri, yapısal güvenlik ve dayanıklılık sağlama açısından kritik bir rol oynar. Özellikle zorlu zemin koşullarında ve yüksek mukavemet gerektiren yapılarda tercih edilir.

 

Kişiler, “Ankraj civatası nedir?” gibi sorulara da yanıt aramaktadırlar. Ankraj civatası, nesneleri ve yapısal elemanları betona bağlamak için kullanılan silindirik bağlantı elemanlarına denilmektedir.

Ankrajın Özellikleri Nelerdir?

Ankraj, sağladığı avantajlar ile farklı birçok alanda kullanılmaktadır. Ankraj, taban alanda belirli bir açı ile açılmış olan deliğe beton enjeksiyonunun gerçekleştirilmesi işlemine denilmektedir. Bu işlemde kullanılan gerdirme özel çelik halatlar, dayanıklı ve korozyona karşı korumalıdır. Ankrajlar, yapı elemanlarını betona tutturma ve demirleme amacı ile kullanılmaktadırlar. Bu sebep ile elemanların üzerine uygulanan gerilme kuvvetini taban kısmına iletmektedirler. Nüfusun kalabalık olduğu bölgelerde derin kazılar ekonomik ve güvenli olarak yapılabilmektedir. Böylelikle arka dolgu ihtiyacı da ortadan kalkmış olmaktadır. Olası beklenmedik sorunlar ile karşılaşılması halinde alternatif bazı çözümler ile alt yapı sağlanmaktadır. Bu sebep ile sorumlular, geçici sistem olan yapıyı, kalıcı yapının bir parçası şeklinde rahatlıkla kullanabilmektedirler. Yatayda kazı alanı azalmakta ve inşaat alanına yakın olan bina, su, elektrik ve yol gibi şebeke tesisatlarının herhangi bir zarar görmesi de engellenmektedir. 

Ankraj Çeşitleri Nelerdir?

Ankraj çeşitleri pasif ankrajlar ve öngermeli ankrajlar olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır. Pasif ankrajların ve öngermeli ankrajların bilinmesi iş güvenliği kapsamında son derece önemlidir. Pasif ankrajlar zeminin ankraja hareket etmesi ile yük taşımaktadırlar. Öngermeli ankrajlar ise büyük hareketleri çok daha uygun oranlara düşürmektedir. Bu sebep ile yapıya veya zemin yüzey levhasına çekilerek kullanılmaktadır. Öngermeli ankrajlar geçici ve kalıcı olmak üzere iki gruba ayrılmaktadırlar. Geçici ankrajlar inşaat sırasında uygulanmaktadır. Kısa süreli olarak fayda sağlaya geçici ankrajların kullanım ömrü yaklaşık olarak 2 yıldır. Kalıcı ankrajlar ise genellikle yapı ve kazı alanlarında tercih edilmektedir. Kalıcı ankraj detayının kullanım ömürleri  75 ila 100 yıl arasında değişmektedir. Ankrajların bağlantı elemanları arasında; ankraj deliği, ankraj kulağı, ankraj demiri, ankraj plakası, kimyasal dübel, çelik kolon ankraj detayı, epoksi ankraj boyu, ankraj çubukları, ankraj civatası, ankraj kafası, merkezleyici, ayırıcı, koruge boru, enjeksiyon ve ankrajın kökü bulunmaktadır. 

Ankraj Hangi Alanlarda Kullanılır?

Ankrajın hangi alanlarda kullanıldığı tartışma konusu olmaktadır. Ankrajın başlıca kullanım alanları arasında gevşek zemin yapısına sahip olan ve göçme tehlikesi bulunan yapılar bulunmaktadır. Kaymaya eğimli yapıların sağlamlaştırılması için de ankrajdan faydalanılmaktadır. Bina altlarına yapılan otopark sistemlerinde ankraj sisteminin kullanılması bir zorunluluktur. Ankrajın kullanım alanlarından biri de barajların yükseltilmesidir. İskeleye gelen gemiler tarafından meydana gelen dalgaların insanlara zarar vermesinin önlenebilmesi için kullanılmaktadır. Denizlerde dalgakıranı engellemek için de ankrajdan yararlanılmaktadır. Depremlerde can kayıplarını önlemek ve yeraltından gerçekleştirilen ulaşım güzergahlarının yapım aşamasında kullanılmaktadır. 

Ankraj Kullanım Amaçları Nelerdir?

Ankraj neden yapılır?” sorusu yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri olmaktadır. Ankrajın kullanım amaçlarının iş güvenliği kapsamına bilinmesi gerekmektedir. Ankrajın kullanım amaçları arasında en başta gevşek zeminlerde göçmeyi engellemek bulunmaktadır. Yeraltı otoparklarında kullanılmaları zorunludur. Ankraj, yeraltı otoparklarında ve ulaşım güzergahında da kullanılmaktadır. Bunların yanı sıra barajlarda yükseltme amaçlı olarak da ankraj kullanılmaktadır. Denizin kıyı şeridine vuran dalgalarının iskelelere zarar vermemesi için de ankraj kullanılmaktadır. Ankrajın kullanım amaçlarından biri de herhangi bir olası gerçekleşecek deprem ve sismik vakalarda meydana gelebilecek can kayıplarının önüne geçebilmektir. Kazılarda çalışan kişilerin güvenliğini sağlamak için de ankrajdan yararlanılmaktadır. 

Ankraj Elemanları Nelerdir?

Ankrajın oldukça fazla avantajları bulunmaktadır. Kalabalık bölgelerdeki derin kazılar ankraj sayesinde ekonomik ve güvenli olarak gerçekleştirilebilmektedir. Zeminde beklenmedik bir problem ile karşılaşılması durumunda alternatif çözümlere olanak sağlamaktadır. Ankraj sayesinde daha dar kazı yapıldığı için zedelenme azalmaktadır. Yatayda kazı alanı azalmakta ve böylelikle inşaat alanına yakın konumda yer alan yol, elektrik, bina ve su gibi sistemlerin zarar görmeleri önlenmektedir. Ankraj sayesinde arka dolgu ihtiyacı ortadan kalkmış olmaktadır. Ankrajda geçici kazı sistemi kalıcı yapının bir parçası gibi kullanılmaktadır. 

Kişiler tarafından “Ankraj neden yapılır?” sorusuna yanıt aranmaktadır. Ankraj yapımında bazı temel unsurlar kullanılmaktadır. Ankraj elemanları arasında; ankraj deliği, çelik halat, grip (kama), enjeksiyon, ankraj kökü, ayırıcı, merkezleyici, plaka, kafa ve koruge boru bulunmaktadır. Ankraj deliği ankraj elemanının yerleştirileceği deliğe verilen isimdir. Çelik halat yüksek karbon ve vanadyum alaşımları ile üretilmiş olan elemandır. Kafa, plakanın üzerine gelen ve sıkılmayı sağlayan elemana verilen isimdir. Plaka, zemin ile kafa arasında bulunan taşıyıcı elemandır. Grip (kama), kafa içerisinde yerleştirilerek gerdirme sırasında halatları sabitlemek için kullanılmaktadır. Merkezleyici, ankraj demetinin merkeze yerleştirilmesini sağlamaktadır. Ayırıcı, ankrajın malzemelerini birarada tutmakta ve düzenli bir biçimde ayırmaktadır. Koruge boru, ankrajı korozyondan korumak için ankrajın delik kısımlarına yerleştirilmektedir. Enjeksiyon, ankraj deliğine basınç ile doldurulan harca verilen isimdir. Ankraj kökü ise öngerme kuvvetini zemine aktarmak için kullanılmaktadır. 

Ankraj Uygulaması Nasıl Yapılır?

Ankraj uygulaması çok farklı alanda gerçekleştirilmektedir. Ankraj uygulamasının nasıl yapıldığı ise kişiler tarafından yanıtı en çok merak edilen sorular arasında bulunmaktadır. Ankraj uygulanacak beton veya duvarın uygun cihazlar ile delinmesinin ardından delik içerisinde yer alan toz ile betonlar temizlenmektedir. Temizliği tamamlanan bölgeye yapıştırıcı malzeme sıkılmaktadır. Ardından içerisine ankraj malzemesi yerleştirilmektedir. Ankraj malzemesinin yerleştirilmesinin ardından ise sabitleme işlemi gerçekleştirilmektedir. İstinat duvarlarında yer alan ankrajlarda bir başlık yapılmakta ve bütün ankrajlar bu başlığa bağlanmaktadır. Ankrajların belirli aralıklar ile kontrol edilmesi son derece gereklidir. 

Ankraj Kullanmanın Yararları Nelerdir?

Ankraj kullanımının oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Kalabalık bölgelerdeki derin kazılar ekonomik ve son derece güvenli bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Ankraj ile arka dolgu ihtiyacı ortadan kalkmaktadır. Geçici kazı sistemi kalıcı yapının bir parçası gibi kullanılabilmektedir. Ankraj sayesinde daha dar kazı yapılmaktadır. Bu durum da zeminde zedelenmeyi azaltmaktadır. Zeminde beklenmeyen bir problem ile karşılaşılması durumunda alternatif çözümlere olanak sağlamaktadır. Yatayda kazı alanı azalmaktadır. Böylece inşaata yakın konumda yer alan elektrik, su, bina ve yol gibi sistemlerin zarar görmeleri engellenmiş olmaktadır. Ankraj, geçici ankraj veya kalıcı ankraj olarak iki çeşittir. Ankraj sağladığı avantajlar sayesinde birçok farklı alanda kullanılabilmektedir.

Diğer Blog Yazılarımız

SRA Nedir?

SRA Nedir?

Delinmeye Dayanıklı Eldivenlerin Güvenlik Seviyesi

Delinmeye Dayanıklı Eldivenlerin Güvenlik Seviyesi

Kimyasala Dayanıklı Eldivenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kimyasala Dayanıklı Eldivenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Antivibrasyon Eldivenle Performansınızı Üst Düzeye Çıkarın

Antivibrasyon Eldivenle Performansınızı Üst Düzeye Çıkarın

Yukarı Çık

Whatsapp
Destek

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.