ONLİNE ALIŞVERİŞLERİNİZDE 1500 TL VE ÜZERİ KARGO ÜCRETSİZ

15.00'E KADAR VERECEĞİNİZ SİPARİŞLER AYNI GÜN KARGODA!

Bariyer Ne Demek?

 

Bariyer sözlük anlamı olarak önleç, engel demektir. Bariyer ne demek sorusunun cevabı ise özel olarak hazırlanmış bazı yerlerde engel amaçlı kullanılan malzemeye verilen addır.  Bariyerler, çeşitli yerlerde kullanılmak üzere tasarlanmış ve birkaç çeşide ayrılmış engel araçlarıdır. Çeşitli teknolojilerle üretilmişlerdir ve genel olarak güvenliği sağlamak amaçlı kullanılırlar.

 

Bariyer Ne İşe Yarar?

Bariyer sistemleri ise araçların kontrolsüz girişleri engellemek ve giriş-çıkışlarını kontrol altına almak için kullanılır. Araç bariyeri, araç geçiş sistemlerinde kullanılır. Araç bariyer sistemleri birkaç çeşide ayrılmıştır. Araç bariyer sistemleri ihtiyaca göre şekillenir ve çeşitli teknolojiler ile temas halindedir. Genellikle halka açık alanlarda kullanıma uygun olan bu bariyer sistemleri artan şehirleşme ihtiyacına uygun tasarlanır. Şehirleşme arttığı için güvenlik problemleri de artmaktadır ve bariyer sistemleri bu problemlere çözüm sunar.

 

Bariyer Özellikleri Nelerdir?

Bariyer çeşitleri genel olarak güvenliği sağlamak, giriş çıkışlarda kontrol sağlamak, hırsızlığa engel olmak gibi özelliklere sahiptir. Kullanıldığı yere uyum sağlar. Bariyer sistemleri ile entegre bir şekilde kullanılan teknolojiler, kullanım kolaylığını en üst düzeye çıkarırken, güvenilirlik ve sağlamlığı da aynı oranda arttırmak amaçlı tasarlanır. Bu bariyerler ayrıca bazı farklı güvenlik sistemleri ile (OGS- HGS)  entegre çalışabilir.

 

Bariyer Kullanım Alanları Nelerdir?

Genel olarak bariyer sistemleri bazı kurumların (askeri ve emniyet gibi kurumlar) giriş/çıkışlarını güvenli kontrol altına almak, holding ya da şirketlerin iş güvenliği ve giriş/çıkış kapılarında güvenliği sağlamak, havaalanları, petrol sahaları, cezaevleri gibi yerlerden geçenlerin kontrollerini sağlamak, birçok alanda da hırsızlık ve güvenlik ihlali gibi olayları engellemek amaçlı kullanılır. Otoyol bariyer sistemleri, geçmişte yaşanan olaylar sebebi ile motorcu dostu bariyer ile değiştirilmeye başlanmıştır.

 

Bariyer Sistemleri Nasıl Çalışır?

Bariyer sistemleri, bariyer çeşidine göre farklılık gösterse de genel olarak hem giriş hem de çıkışları kontrol etmek ve iki noktada güvenliği sağlama prensibine dayanan çalışma şeklinde sahiptir. Çeşitli modellerde ve farklı boyutlarda olabilirler. Modeline göre birden fazla adet şeklinde kullanılabilir. Hırsızlık, güvenlik ihlali ve kötü niyetli saldırı engellemek, ayrıca giriş-çıkış kontrolü gibi geniş kullanım alanına sahiptir.

 

Bariyer Çeşitleri Nelerdir?

Bariyer sistemleri; kapan bariyer, kollu bariyer, mantar bariyer, road blocked bariyer, beton bariyer, şerit bariyer, demir bariyer olmak üzere kategorilere ayrılmıştır. Geniş kategoriye sahip olan bariyer sistemleri, insanların şehir yaşantısını daha kaliteli hale getirmek için tasarlanır. Bazı bariyer sistemleri, akıllı şehirlere uyumlu olarak tasarlanır ve enerji verimliliğini destekler. 

 

Kollu Bariyer Nedir ?

Kollu bariyer nedir sorusunun cevabı; günümüzde en sık kullanılan bariyer çeşitlerinden birisidir. Kollu bariyer çoğunlukla otoparklarda ya da bina otoparklarında kullanılmaktadır. Kollu bariyer, araç giriş çıkışlarını kontrol altına almayı sağlar. Alüminyum, tahta ya da plastik hammaddeleri bu kollu bariyerleri oluşturan parçalardır. Plastik bariyer olarak da bilinir fakat tamamen plastikten oluşmaz.

Bu maddelerden oluşan kol, elektronik bir sistemle bağlıdır. Bu sistem bir kumanda tarafından kontrol edilebilir. İçerisinde motor yer almaktadır. Kollu bariyerlerdeki kol, kumanda ile yönetildiği zaman 90 derecelik açı yapar. Bu sayede araçların çıkış yapmasını ya da giriş yapmasını kontrollü bir şekilde sağlamaktadır. Bu kollarda genellikle güvenlik sensörleri bulunur. Bir nevi akıllı bariyer gibidir.

Bu sensörler girip çıkan araçların hareketinden sonra kolun inip kalkmasını sağlar. Genellikle kollu bariyer sistemleri sayesinde otopark kontrol noktaları rahatlıkla oluşturulabilmektedir. Bu bariyer sistemleri çoğunlukla otoparklarda kontrol ve geçiş noktasında bulunur. Bu sayede güvenliği de sağlarlar. Ayrıca gereken kontrollerin yapılmasını sağladığından istenmeyen araçlara da engel olur. 

Bu sistemlerin fiyatları kullanılacak alana ve çeşitlerine göre değişir fakat bariyer sistemleri arasında en uygun fiyatlı çeşittir. Kollu bariyer sistemlerinin uluslararası sertifikaları bulunmaktadır. Bunlar; CE (Avrupa Standartlarına Uygunluk), EAC (Avrasya Standartlarına Uygunluk), IP65 (Koruma Sınıfı Testi)’dir.

 

Mantar Bariyer Nedir?

Mantar bariyer, güvenlik önleminin en üst seviyede tutulması istenen alanlarda, 100 km hız ile çarpan aracı bile durdurabilecek ve aynı zamanda sorunsuz bir şekilde çalışmasına devam edebilecek bir sistemdir. İçerisinde hidrolik çalışma sistemi bulunur. Bu özelliği ile yoğun kullanıma uygundur. 

Otomasyon sistemlerine entegre edilebilmesi kollu bariyer sistemlerine benzer. Kullanım alana göre gereken mantar bariyer sayısı değişkenlik gösterir. Mantar Bariyer Sistemlerinin çeşitleri; pnömatik,  elektromekanik , hidrolik, kendinden hidrolik iç üniteli, manuel ve sabit mantar bariyer sistemleri şeklindedir. Gece görüşünü sağlamak için ledli veya reflektif bantlarla da üretilebilmektedir. 

Bu bariyer çeşidinin kullanımı kolaydır ve ayrıca oldukça sağlam bir yapısı bulunmaktadır.  Mantar bariyerler her renkte yapılabilmektedir. Ayrıca dayanıklılığını arttırmak amacıyla 304 veya 316 paslanmaz çelik gibi yüksek dayanıma sahip malzemelerden de üretilebilmektedir. Mantar bariyer fiyatları kullanılacak sayıya göre değişmektedir. Bu bariyer çeşitlerinin tercih edilmesinin sebeplerinden bir diğeri ise estetik görünmeleri, kaliteli ve sağlam yapıya sahip olmalarıdır.

 

Road Blocker Bariyer Nedir ?

Road Blocker Sistemleri genel olarak araç giriş/çıkışlarını kontrol altına almak için kullanılır. Bisiklet, motosiklet ve yayaların geçişlerini engellerken mukavemet ve sağlamlık anlamında en üst düzeydedir. Road blocker bariyerlerin kullanılacağı alanda önce kazı çalışması yapılır. Bu kazı sonrasında, road blocker bariyerler açılan alana indirilir. Daha sonra terazi işleminden geçirilir ve sonrasında betonlama işlemi yapılır.

 Betonlama bittikten sonra road blocker bariyerlerin önüne ve arkasına loop dedektör için yer kesilirken bir yandan da  manyetik alan oluşturulur. Kontrol kabinindeki elektrik/elektronik bağlantılar ayarlanır. Bu adımdan sonra sistem çalışır hale getirilir. Road blocker bariyerler kumanda, buton, plaka okuma OGS/HGS, GSM gibi sistemlerle eş zamanlı çalışabilir. 

Road blocker sistemi çeşitleri; mini road blocker, hidrolik road blocker, yüksek güvenlikli road blocker (PAS68-K12-IWA14-1), teleskopik road blockerdir. Road blocker sistemleri, yüksek güvenliklidir ve daha çok üst düzeyde güvenlik gereken alanlarda kullanılır. Bu alanlar genel olarak askeri üs bölgeleri, havalimanları,  kamu kurum ve kuruluşları, elçilikler, ceza infaz kurumlarıdır. 

Hidrolik road blocker sistemi çalışma stili nedeniyle daha çok üretim tesisleri, oteller,  petrol rafinerileri, havaalanları gibi alanların giriş-çıkış kontrolü ve güvenliğinin yapılması gereken alanlarda tercih edilmektedir. Teleskopik road blocker sistemi ise hidrolik road blocker sistemi ile benzer alanlarda kullanılmaya uygundur. Fakat aralarındaki fark derin kazı çalışması alanlarda kullanılmak amaçlı yelpaze tipi iç içe geçen katmanlardan oluşmalarıdır. 

Mini road blocker sistemleri mantar bariyer sistemleri gibidir. Tekli ve çoklu gruplar halinde çalışmaya uygundur ve en yaygın kullanım alanı olarak yayalaştırma projeleridir. Road blocker sistemleri istenilen renklerde üretilebilir fakat dikkat çekici renklerde üretilmeleri ve gece görüşüne uygun renkler ve malzemeler seçilmesi önemlidir. Hareketli kısımlarını oluşturan malzemeler ST44 kalite çelik ve dış saclar ise galvaniz gibi dayanıklılığı yüksek malzemelerden üretilebilmektedir.

Road blockerlerin tercih edilmesinin sebeplerinden ön önemlisi ise mukavemet ve sağlamlık anlamında yapısal olarak en üst düzeyde bariyerler olmasıdır.

 

Şerit Bariyer Nedir ?

Şerit Bariyer, genel olarak insan trafiğinin yoğun olduğu kalabalık alanlarda kullanılır. İnsanları doğru şekilde yönlendirme, bilgilendirme, sıraya girmelerine yardımcı olma, güvenliği sağlama, düzen ve sosyal mesafenin korunması gibi amaçlarla kullanılır. Şerit bariyerler; ayaklı şerit bariyer ve duvara monte şerit bariyer olmak üzere iki çeşittir. 

Ayaklı şerit bariyer genel olarak kütüphaneler, banka, market, fırın,  müzeler, eczane, hastane,  sergiler, törenler, restoran girişleri,  açılışlar, davetler, ödeme noktaları, vip alanlar, oteller gibi birçok kullanım alanına sahiptir.Bir şerit bariyer mekanizmasında üç metre uzunluğunda şerit bulunur. Bu şerit kolayca çekilerek uzatılır ve bırakıldığında kendini otomatik toplar ve bu özelliği ile otomatik bariyer gibidir. 

Şerit bariyer seçiminde dikkat edilmesi gereken en önemli hususlar, şerit bariyer şerit uzunluğu, şerit bariyer içeriğidir. Şerit bariyer paslanmaz çelik malzemeden oluşur. Dört noktadan bağlantılı bir şekilde paslanmaz çelik veya elektrostatik boyalı gövde seçeneği sunar. Şerit uzunluğu genelde üç metre şerit genişliği 5 cm olur. Şerit renkleri genellikle kırmızı, mavi, siyahtır. Bir şerit bariyerde şeridin çıkmasını önleyen şerit kilidi bulunur. Tabanında lastik bulunmaktadır bu da zemin çizilmesini önler.

Duvara monte şerit bariyer modeli de bulunur. Bu modelde şerit uzunlukları 2,60 metre ile 5 metre arası değişir. Şerit mekanizma sonlandırma aparatı karşı tarafına monte edilerek kullanılır.


 

Diğer Blog Yazılarımız

SRA Nedir?

SRA Nedir?

Delinmeye Dayanıklı Eldivenlerin Güvenlik Seviyesi

Delinmeye Dayanıklı Eldivenlerin Güvenlik Seviyesi

Kimyasala Dayanıklı Eldivenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kimyasala Dayanıklı Eldivenler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Antivibrasyon Eldivenle Performansınızı Üst Düzeye Çıkarın

Antivibrasyon Eldivenle Performansınızı Üst Düzeye Çıkarın

Yukarı Çık

Whatsapp
Destek

Hipotenüs Hipotenüs® Yeni Nesil E-Ticaret Sistemleri ile Hazırlanmıştır.