Delinatör Nedir?
Delinatör, seyir halinde, park halinde olan araçlar ile yaya trafiğini birbirinden ayırmak, iki yönlü yollarda şeritleri bölmek, refüj başlarında güvenliği sağlamak yaya ve sürücüleri uyarmak için kullanılan esnek kırılmaz malzemedir. Delinatör TPU (Termoplastik Poliüretan) denilen bir malzemeden üretilmektedir. Peki, TPU nedir sorusu merak edilmektedir. TPU aşınmalara karşı yüksek dirençli, uzama, çekme gibi durumlara uyumlu dayanıklı bir malzemedir. Kalitesi, dayanıklılığı, işlenebilir oluşu ve renklendirilebilir olması ile birçok ürünün imalatında kullanılmaktadır.
Delinatör Çeşitleri Nelerdir?
Delinatör boyut, renk ve model seçenekleriyle alıcılara geniş bir tercih çeşitliliği sunmaktadır. Otoparkta, yol kenarında, yol ortasında birçok alanda delinatörler görülebilmektedir. Geniş bir kullanım alanı olduğu için farklı model ve renk seçeneklerinin bulunması gerekmektedir. Delinatör boyutları itibariyle farklı olduğu gibi yapıldığı malzeme türüne göre de farklılıklar göstermektedir. Plastik ve demir olarak üretilen modelleri bulunmaktadır. Bununla birlikte farklı renk seçenekleri ile de kullanıcıları memnun etmektedir.
Gece kullanımı için ışıklı delinatör oldukça kullanışlı bir modeldir. Genellikle kırmızı ve turuncu renkte üretimi yapılan trafik delinatörü, mavi renk olarak da üretilmektedir. Alıcılar özel siparişlerinde üretici firmadan farklı renk seçeneği ile de üretim talep edip ürünü alabilmektir. Delinatör üretiminde genel olarak kırmızı ve turuncu rengin kullanılma nedeni uyarıcı ve dikkat çekici özelliğinin bu renklerde belirgin olmasıdır. Delinatör alırken renk tercihinin yanında gece uyarıcı özelliğinin daha belirgin olması için fosforlu olmasına da dikkat edilmelidir.
Delinatör kapalı alanlarda kullanılmakla beraber genel olarak açık mekânlarda kullanılır. Bu sebeple ürün yapıldığı malzemenin ham maddesi ve kalitesi değişmektedir. Dış etkenlere karşı da (soğuk, sıcak) oldukça dayanıklı üretilmiş bir üründür. Sürekli açık alanda bulunan dubalarda, güneş ışığına uzun süre maruz kaldığı için renk solmaları yaşanabilmektedir. Delinatör ultraviyole (UV) ışınlarına karşı dayanıklı olarak tasarlanmış ve özel koruyucu maddelerle üretilmiştir. Bu yüzden renk solması gibi bir durumla karşılaşmak pek mümkün olmayacaktır.
Delinatör Hangi Amaçla Kullanılır?
Delinatör genel olarak yol kenarlarında yaya ve araç trafiğini birbirinden ayırmak trafiğin güvenli bir şekilde akmasını sağlamak için kullanılmaktadır. Orta orta kaldırım ile birbirinden ayrılmamış yollarda trafiğin akışını sağlamak içinde kullanıldığı bilinmektedir. Trafiğin düzenlenmesi için gerekli birçok alanda kullanıma uygun bir üründür, kullanım alanı geniştir. Bina ya da alışveriş merkezi otoparkında her araç için çizilerek ayrılmış park alanının birbirinden ayrılmasında kullanılır. Delinatör duba boya ile belirlenmiş park alanına yerleştirilir ve araçların bu alanın dışına çıkmadan kolaylıkla park yapılması sağlanır. Esnek ve kırılmaz maddeden yapıldığı için hatalı park durumunda da araca zarar vermeyecek bir güvenlik ekipmanıdır.
Delinatör Ölçüleri Nelerdir?
Delinatör birçok alanda kullanılabildiği için farklı boyut ve ölçülerde tasarlanmış ve üretilmiştir. Genel olarak delinatör 75 ve 100 cm standartlarında üretilmektedir. Boru çapı ise genellikle 8 cm dir. İhtiyacına göre farklı çaplarda üretimi de yapılmaktadır. 30-45-75-100 cm uzunluğunda delinatör çeşitleri de piyasa da ilgi görmektedir. Üretiminde kullanılan ham maddeye göre delinatörün ağırlığı farklı ölçülerde olabilir. Demirden yapılan delinatör, plastik delinatöre göre daha ağırdır. Bunlara ek olarak delinatör duba, kullanılan alana ve yere göre alıcıların istediği ölçü, boyut ve renkte üretici firmalar tarafından belli sayıda alım şartı ile üretimi mümkündür. Şehirlerarası uzun yolda otobanda 9-10 cm çapında standart delinatöre göre daha kalın olan model tercih edilmektedir.
Delinatör Kalitesi Nasıl Anlaşılır?
Delinatör alırken yapıldığı hammadde, ürün ölçüsü, malzeme kalitesi ve üzerinde yansıtıcı özelliğinin bulunup bulunmadığına dikkat edilmelidir. Ham maddesi sağlam fosforlu, yansıtıcı özelliği bulunan delinatör fiyat olarak daha pahalıdır. Delinatör üzerinde bulunan yansıtıcı banttın kalitesi de ürününü fiyatını etkilemektedir. Delinatör duba plastik olarak satıldığı gibi ham maddesi demir olarak da üretilmektedir. Demir delinatör ile plastik delinatör arasında da fiyat farkı bulunmaktadır.
Delinatörün gövdesini oluşturan maddelerin karışımlarının istenilen seviyede olması ürünün ne çok sert olup kırılgan olmasına ne de çok esnek olup dayanıksız olmasını sağlamaktadır. Termoplastik Poliüretan (TPU) maddesinin ürün içerisinde bulunma seviyesi de ürünün fiyatlandırılmasında etkili olan bir özelliktir. Ürünün ağırlığı, malzemenin görünüş kalınlığı, delinatörün fiyatı ve kalitesi üzerinde etkisi bulunan etmenlerdir. Her durumdaki hava koşullarında yapısını koruyan -20 ve 60 derece hava sıcaklığına dayanıklı darbelere karşı dayanıklı delinatörler daha kaliteli olan çeşitlerdir.
Delinatör Montajı Nasıl Yapılır?
Delinatör montajı yapılacak zeminin düz olmasına dikkat edilmelidir. Beton, asfalt ve kilit taşı bulunan zemine belirtilen hususa dikkat edildiği takdirde ürünün montajının kolayca yapılması mümkündür. Sabitleme işlemini yapabilmek için delinatör de bulunan vida deliklerinin işaretlenmesi, işaretlenen yerin matkap, hilti veya başka bir delici aletle delinmesi gerekmektedir. Delinen zemine dübel yerleştirdikten sonra ürünün üzerinde bulunan vida delikleri ile yere açılmış olan sabitleme delikleri aynı hizaya getirilir. Aynı hizada sabitleme işlemi yapıldıktan sonra açılan deliğe vida yerleştirilerek, lokma ya da anahtar ile vida sıkma işlemi yapılarak sabitleme işlemi tamamlanır.
Delinatör Renkleri Nelerdir?
Delinatör otoparklarda, orta kaldırım ile ayrılmamış iki şeritli gidiş ve geliş yönü olan yollarda plastik yol ayırıcı görevini üstlenmektedir. Delinatör üretiminde ürününü dikkat çekici renkte yapıda olması gerekmektedir. Üretici firmalar ürününü rengini belirlerken insanların dikkatini daha çok çeken renk tonları ile bu ürünü üretmektedir. Ürünün renk tonu kadar ürün üzerinde bulunan yansıtıcı fosforun rengi de önemlidir. Bu hususta da insanların dikkatini çeken parlak renkler tercih edilir.
Delinatör renkleri çeşitlilik göstermekle beraber en çok tercih edilen rengi parlak turuncu renktir. Bu renk gece ya da gündüz kolaylıkla fark edilmektedir. Gündüz ya da gece seyir halinde olan araç sürücülerini uyaran trafik işaretlerinin dikkat çekici renk ve tasarımda olması önemlidir. Turuncu renk dışında kullanılan alana ve tercihe göre farklı tasarım ve renkte delinatör bulunmaktadır. Sarı, mavi, beyaz, yeşil veya tercih ve isteğe göre farklı renkte delinatörler üretilmektedir. Kullanılan yere uygun renkte delinatörün seçilmesi güvenli kullanım fırsatı sunmaktadır.
Delinatör Nerede Kullanılır?
Delinatör inşaat alanı, otoyol kenarı, otopark, karayolu gibi birçok yerde kullanılmaktadır. Kimi zaman plastik şerit ayırıcı amaçlı kullanılmakta iken kimi zaman ise trafik güvenliğini sağlamak amaçlı kullanılır. İnşaat alanında, kazı çalışması yapılan yerin etrafını kapatmak için, gece veya gündüz bu alanın güvenliği sağlamak için de kullanılır. Işıklı olan modeli gece kullanıma oldukça uygundur. Otoparka girişinde şerit ayırıcı olarak ya da otopark içinde park edilen alanın belirlenmesinde kullanılan bir üründür.
Trafikte kaldırım ile yolun birleştiği alana konularak yayaların güvenli bir şekilde hareket etmesini sağlamaktadır. Ayrıca giriş ve çıkış yönü sabit olarak kapatılmak istenilen yolda delinatör kullanılmaktadır. Otoyollarda daha kalın ve uzun olan delinatör modeli kullanılarak yol kenarının belirlenmesi, sürücülerin uyarılması amaçlanmaktadır. Sürücü eğitim alanında paralel park ve benzeri park alanlarının belirlenmesi amacıyla da delinatörler sıklıkla tercih edilmektedir.