Kasis Nedir?
Kasis, karayollarında güvenliği sağlamak ve araç hızını kesmek için konulan enine tümseklerdir. Kasisler araçların hız yapmaya müsait olduğu alanlara konumlandırılmaktadır. Hem sürücü hem de yaya güvenliği için önemli bir güvenlik ekipmanı olarak kullanılmaktadır. Trafiği sakinleştirmenin en iyi yöntemlerinden biri olan bu kasisler araç sıkışıklığının da önüne geçmektedir. Özellikle dar sokaklarda, mahalle aralarında can güvenliğinin sağlanması için kullanılması gerekmektedir.
Kasis Çeşitleri Nelerdir?
Kasis yollarda araçların aşırı hız yapmalarını engelleyen bir önlemdir. Eğitim kurumları, sağlık kuruluşları gibi yoğun yaya ve araç trafiğinin olduğu alanlarda, yüksek hızda seyir halinde olan araçların hızını düşürmek için kullanılmaktadır. Araçta bulunan kişilerin ve yayaların güvenliği için bu çok önemlidir. Araçların bu alanlara geldiğinde yavaşlaması için hız kesici kasis kullanılmaktadır. Kasislerin fark edilebilir görülebilir olması güvenlik açısından önemsenmektedir. Belli standartlarda ve yönetmeliklerde belirtilen hususlara dikkat edilerek yapılması ve gerekli yerlere konulması gerekmektedir.
Kasisler ihtiyaca ve kullanılan malzeme türüne göre çeşitlilik gösterir. Başlıca kasis çeşitleri şu şekilde sıralanabilir:
- Hız Kesici Kasis: Kaza riskinin fazla olduğu yollarda tehlikeyi en aza indirmek için uygun yerlere konulmaktadır. Genelde hastane, okul gibi yaya trafiğinin yoğun olduğu alanda genellikle kullanılmaktadır.
- Flaşörlü Kasis: Trafiğin daha kontrollü akması gereken yerlerde yaya ve araç güvenliği için araçların hızını kesmek açalı kullanılır. Üstünde bulunan güneş enerjili flaşörler sayesinde gece azami ölçüde görünme gerçekleşmektedir
- Kablo Koruyucu Yol Kasisleri: Kasis yapılacak alandan geçen kabloları korumak amaçlı tasarlanmıştır. Optimum yüksekliği ve sert yapısı sayesinde üzerinde bulunan kanallarda sakladığı kabloları kasis üzerinden araç geçerken korumaktadır.
- Kauçuk Şaseli Yol Kasisi: Plastik kasislere oranla daha yumuşak olan kauçuk kasisler daha konforlu bir geçiş sağlamakta ve kullanım ömrü daha uzun olmaktadır.
- Kedi Gözlü Yol Kasisleri: Kedi gözlü hız kasisi kontrollü bir giriş çıkışın, olması
gereken durumlarda trafik yoğunluğunu azaltmak için kullanılmaktadır. Yansıtıcı özellikte reflektif (yansıtıcı) kedi gözleri sayesinde azami ölçüde gece görüşü sağlamaktadır. Gece daha belirgin görünmesi için iki aynı üründe iki farklı renk kombinasyonu şeklinde satılmaktadır.
Kasis Ne İşe Yarar?
Kasis karayollarında yola enine uzanan tümseklere denilmektedir. Genellikle araçların, hız yapmaya uygun olduğu yollarda, araç ve yaya hareketliliğinin yoğun yaşandığı yol kesimlerinde, trafik kazalarının en aza indirgenmesi için yapılmaktadır. Şehir içinde trafikte seyir halinde olan araçların belli noktalara geldiğinde (okul, hastane, çocuk parkı) hızının azami hız sınırının da altında olması istenilmektedir. Bu sebeple belirli standartlara uyulması koşulu ile yollara hız kesici kasis konulmaktadır. Genellikle hız kesici tümsekler yerden yüksek olur ve araçların gece dahi görebileceği şekilde tasarlanmıştır. Seyir halinde olan aracın önüne çıktığında sürücünün yavaşlaması gerektiğini ona hatırlatır ve sürücüyü ikaz eder. Hız tümseği bazı durumlarda da araçların yanlış yönden girişini engellemek ve onları uyarmak için kullanılmaktadır.
Kasis Hangi Malzemeden Üretilir?
Hız kesici olarak üretilmekte olan kasisler üretiminde hangi malzemenin kullanıldığı dikkate alındığında birbirleri ile farklılıklar gösterebilmektedir. Dar yollarda kauçuk, plastik kasisler tercih edilirken geniş yollarda asfalt kasisler tercih edilmektedir. Kasislerin yüzeyinde ışığı yansıtan reflektörlü malzemeler yer almalıdır.
- Kauçuk hız kasisi: kauçuk ve türevi olan malzeme kullanılarak üretilmektedir. Kauçuk esnek bir yapıya sahiptir bu malzemeden üretilen kasis uzun ömürlüdür. Kauçuk kasis üzerine uygun yapıştırıcı ile yerleştirilen Reflektif malzeme ile maksimum seviyede gece görüşü olması hedeflenmektedir.
- Plastik hız kasisi: Sert plastikten üretilen bir kasistir. Sert olması nedeni ile kauçuk kasise göre araç üzerinden geçerken araçların süspansiyonlarına da bağlı olarak daha çok sarsıntıya neden olmaktadır.
- Asfalt kasis: Diğer kasis çeşitlerine göre pratik olmayan bu kasis çeşidi sıklıkla kullanılmaktadır. Kasisin yeri değiştirilmek istendiğinde tekrar kullanıma uygun değildir. Asfalt yol üzerine yolda kullanılan malzeme türü kullanılarak yapılmalıdır. Tümsek asfalt yolda yapılacak ise mastik asfalt kullanılması daha uygundur.
Kasisin Avantajları Nelerdir?
Hız tümseği her ne kadar kullanıldığı alanda araçların bu noktaya geldiğinde hızını yavaşlatmalarına olanak sağlasa da kullanımını beraberinde pek çok avantajı getirmektedir. Bu avantajlardan ilki kasis, uygulandığı alanda trafiğin akışının güvenli olmasını sağlar. Tümsek uygulaması kolay, pratiktir ve ekonomiktir. Hız tümseği trafikte hız nedeni ile oluşabilecek trafik kazalarının azalmasına olanak sağlamaktadır. Kasis yayaların karşıdan karşıya geçişlerini kolaylaştırmaktadır. Hem araç hem de insan güvenliği için son derece önemli olan bu güvenlik tedbiridir. Kasisler sayesinde birçok yaralanmalı ya da ölümle sonuçlanan kazaların önüne geçilmektedir. Araçlarda hız yapmayı seven sürücüler kasisin olduğu alanlarda yavaşlama gereği hissedeceklerdir. Bu da güvenli sürüş deneyimi sağlamaktadır. Ayrıca kasislerin keskin viraj önlerine yerleştirilmesi virajlara hızla girmeye engel olacaktır.
Kasisin Dezavantajları Nelerdir?
Hız kesici kasisler araçların kasisin bulunduğu alana geldiğinde hızlarını azaltmalarına olanak sağlarken araçların ani fren yapması sonucu arkadan çarpma riskini ise arttırmaktadır. Tümsek tabanı yere daha yakın araçların geçişi esnasında araçta sarsıntıya yol açar ve araca zarar vermektedir. Araçlar hız kesici kasise yaklaştıklarında hızlarını azaltır ve yeniden hızlanmaları gerektirir. Bu durumda araçlarda aşırı yakıt tüketimine sebep olmaktadır. Yol kesici kasis acil durumlarda hızlı seyir etmesi gereken acil müdahale araçlarının gecikmelerine neden olabilmektedir. Araçlar hız tümseğine yaklaştığında hızını azaltıp tekrar arttırdığı için ses ve gürültü kirliliğine neden olmaktadır.
Hız Kesici Kasis Nerelere Yapılır?
Hız kesici kasis trafik akışının az olduğu yollarda araçların hızını azaltmak için kullanılmaktadır. Okul önleri, hastane, yaya geçidi, oyun parkı, alışveriş merkezi otoparkı gibi özel alanlarda kullanılmaktadır. Trafik işaret ve işaretçilerinin bulunmadığı sinyalizasyon yapımının elverişsiz olduğu alanlarda kasisler yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Hız kesici tümseklere araçlar yaklaşırken hızların aniden azalttıkları için trafik kazası olma riski fazladır. Bu nedenle sürücülerin görebileceği şekilde uyarı levhaları kesinlikle bulunmalıdır.
Tümsek nedir sorusuna verilecek en kısa ve doğru cevap yükseltidir. Tümsekler araçların hızını kesme ve yavaşlatma da ideal bir çözümdür. Kamu kurum ve kuruluşları okul, hastane, sağlık ocağı gibi trafik akışının yoğun olduğu ve sürücülerin daha dikkatli seyir halinde olması gereken yollarda gelen talepler üzerine tümsek yapımını artırmaktadır. Sürücüler tek yönlü yollarda çoğu zaman tehlikeli olsa da kendilerine daha kolay geldiği için ters yönden gitmektedirler. Bu duruma çözüm olarak hız tümseği kullanılmaktadır. Hız kesici görevi olan bu kasisler hem araçları yavaşlatmakta hem de araçların ters yönden gelmesini engellemektedir. Kasis üzerindeki tırnaklar ters yönden gelen aracın tekerine zarar vermektedir bu sebeple sürücüler için caydırıcı olmaktadır.
Kasis Neden Yapılır?
Hız tümseği trafik akışını azaltmak ve yayaların güvenliğini sağlamak için uygulanan yöntemlerden biridir. Seyir halindeki araçların hızlarını azaltmak için kasisler yola paralel olarak konulmaktadır. Sürücüler kasislere geldiğinde araçları zarar görmesin daha az titreşim olsun diye yavaşlamaktadır. Hız tümseği belli standartlara göre yapılmaktadır. Kasis yönetmeliği standartların ne olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermektedir. Kasisler TS 6283 standardında belirtilen esaslar doğrultusuna üretilmekte ve bu doğrultuda kurum ve kuruluşlarca kasisler yapılmaktadır. Kasis yönetmeliğine göre kasislerin tümsek yüksekliği en fazla 7,5-10 cm olmalıdır. Sürücülerin rahatça görebilmesi için yine yönetmelikte belirtilen mesafe kadar öncesinde kasis olduğunu gösteren tabela uyarıcı levha bulunmalıdır.