Nitril Eldiven Nedir?
İş güvenliği ile ilgili araştırma yapan kişiler, “Nitril eldiven nedir?” sorusuna yanıt aramaktadırlar. Nitril eldiven, pamuklu bir astar üzerine nitril materyali ile kaplanan bir eldivendir. Nitril maddesi, yüksek gerilme dayanımı, aşınma direnci ve sızdırmazlık özelliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu sayede nitril eldiven, işlevsel mekanik nitelikler göstermektedir. Nitril eldivenin özellikleri, kullanım alanları doğrultusunda belirli standartları karşılayacak şekilde geliştirilmektedir. Laboratuvarlarda kullanılan eldivenlerin elleri tahriş edecek malzemelerden koruması, pudrasız olması, kabartmalı parmak uçlarına sahip olması ve %100 nitrilden üretilmesi gerekmektedir. Pudrasız nitril eldiven ellerin kurumasını engelleyerek ciltte meydana gelebilecek çeşitli alerjik reaksiyonları da önlemektedir.
Nitril Eldiven Nasıl Üretilir?
Nitril eldivenin nasıl üretildiği yanıtı en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Nitril eldiven, bir tür latekstir. Nitril eldivenin yapımında doğal lateks kullanılmamaktadır. Nitril eldivenin hammaddesi, sentetik bir kopolimer olan akrilonitril butadiendir. Nitril eldivenler, pudrasızdır. Bu nedenle pudraya karşı alerjisi veya pudra hassasiyeti olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Nitril eldivenin farklı çeşitleri bulunmaktadır. İnşaatlarda, laboratuvarlarda, nakliyecilikte, bahçe işlerinde, sağlık sektöründe ve çok sayıda farklı alanda kullanılabilen nitril eldiven çeşitleri şu şekilde belirtilebilir:
- Light Nitril Eldiven
- Nitril Muayene Eldiveni
- Köpük Nitril Eldiven
- Mavi Noktalı Nitril Eldiven
- Tam Kaplı Nitril Eldiven
Nitril Eldivenin Hammaddesi Nedir?
Nitril nedir?” sorusu en çok merak edilen sorulardan bir tanesi olmaktadır. Nitril kelimesi, Türkçeye İngilizceden çevrilmiştir. Nitril, organik bir bileşiktir. Birçok farklı alanda kullanılan nitril eldiven pudra içermemesi özelliği ile pudraya karşı alerjisi olan kişiler tarafından gönül rahatlığı ile tercih edilmektedir. Nitril eldivenin hammaddesinin ne olduğu ise merak edilen bir konu olmaktadır. Nitril eldiven yapımında lateks kullanılmaktadır. Nitril eldivenin hammaddesi sentetik kopolimer olan akrilonitril butadiendir.
Nitril Eldivenin Özellikleri Nelerdir?
Nitril eldiven özellikleri en çok merak edilen konuların başında gelmektedir. Nitril eldiven, pamuklu bir astarın üzerine nitril materyali ile kaplanan eldivene verilen isimdir. Nitril eldivenler, yüksek gerilme dayanımına sahiptir. Bunun yanı sıra sızdırmazlık özelliği de bulunmaktadır. Nitril eldiven, aşınma direnci ile de ön plana çıkmaktadır. Bu özellikleri sayesinde işlevsel mekanik özelliklere sahiptir. Nitril eldivenin özellikleri şu şekilde belirtilebilir:
- Gerilme dayanımı oldukça yüksektir.
- Çok amaçlı olarak kullanılabilmektedir.
- Raf ömrü oldukça uzundur.
- Sızdırmazlık özelliği oldukça fazladır.
- Elin şeklini kolaylıkla alabilmektedir.
- Sürtünme direnci düşüktür.
- Güçlü bir koruma sağlayan kimyasal dirence sahiptir.
- Delinme direnci oldukça fazladır.
Nitril Eldiven Ne İşe Yarar?
İş güvenliği ve hijyen gibi sebepler ile özel olarak üretilen bazı araç ve gereçler bulunmaktadır. Bu araç gereçlerden bir tanesi de nitril koruma eldiveni olmaktadır. Nitril eldiven, kimyasal maddeler ile uğraşan kişilerin, laboratuvar çalışanlarının, inşaat çalışanlarının ve alkol bazlı ürünler ile çalışan kişilerin güvenli bir şekilde çalışmalarını sağlamaktadır. Ellerin zararlı maddelere maruz kalmasını engelleyen nitril eldiven, çeşitli tehlikelerden de korumaktadır.
Nitril Eldivenin Kullanım Alanları Nelerdir?
Nitril esaslı olan eldivenler dayanım gücü ile ön plana çıkmaktadır. Nitril eldivenin çok sayıda avantajı bulunmaktadır. Bu avantajları sayesinde nitril eldivenler çok çeşitli alanda ve iş kollarında tercih edilmektedir. Nitril eldivenlerin başlıca kullanım alanları arasında inşaatlar, laboratuvarlar, imalathaneler, tamirhaneler ve sanayi kolları bulunmaktadır. Nitril eldiven, bahçe işlerinde, sağlık sektöründe, nakliyecilikte de sıklıkla kullanılmaktadır. Nitril iş eldiveni, kimyasal maddelere karşı oldukça fazla direnç göstermektedir. Bu özelliğinden dolayı ise gerek evlerde gerekse iş kollarında son derece geniş bir kullanım imkanı sağlamaktadır.
Nitril eldiven siyah renkte olanlar genellikle muayene eldivenleridir. Siyah nitril eldiven, ekstra kalın bir yapıya sahiptir. Pudrasız bir ürün olduğu için pudraya karşı alerjik reaksiyon gösteren kişiler tarafından gönül rahatlığı ile kullanılabilmektedir. İçeriğinde lateks yer almamaktadır. Siyah nitril eldivenin hem el içi kısmında hem de parmak uçlarında tutuş hakimiyeti sağlayan tırtıklı desen bulunmaktadır. Siyah nitril eldivenin dokulu olan yapısı, hem ıslak yüzeyleri hem de kuru yüzeyleri kolaylıkla kavramayı sağlamaktadır. Bu nedenle çok çeşitli kullanım şekline ve amaca hizmet etmektedir. Gıda servisi ve gıda işleme gibi alanlarda da sıklıkla kullanılmaktadır. Sarı nitril eldivenler inşaat, montaj, depolama, yükleme ve boşaltma, taşıma, bahçe ve tamirat gibi çok sayıda farklı alanda kullanılabilen bir eldivendir. Nitril işçi eldiveni aynı zamanda “sarı eldiven” olarak da adlandırılmaktadır.
Nitril Eldiven ve Lateks Eldiven Arasındaki Farklar Nelerdir?
Nitril eldivenlerin özellikleri oldukça fazladır. Sağladıkları avantajlar sayesinde kullanım alanları da oldukça geniştir. İş güvenliği ile ilgili araştırma yapan kişiler ise nitril eldiven ile lateks eldiven arasındaki farkları merak etmektedirler. Nitril eldiven ile lateks eldiven arasındaki temel farklılık, hammadde esaslıdır. Nitril muayene eldiveni petrol bazlı bir ürün iken, lateks eldiven ise doğal kauçuktan elde edilmektedir. Bu nedenle nitril eldiven ile lateks eldiven arasında yapısal nitelikler bakımından bazı farklılıklar bulunmaktadır.
Petrol bazlı çapraz film olarak tanımlanabilen nitril muayene eldiveni, lateks eldivene göre daha serttir. Koruyucu özellik gösteren kimyasal bağı, lateks malzemesinden çok daha güçlüdür. Bunun yanı sıra nitril eldiven, elin şeklini kolaylıkla alabilmektedir. Nitril eldiven, sentetik olarak üretilen bir eldivendir. Aynı kalınlığa sahip bir lateks eldiven ile karşılaştırılan nitril eldivenin lateks eldivene göre çok daha dayanıklı olduğu söylenebilir. Nitril eldivenler, yırtılma ve delinme gibi durumlara karşı da ekstra dayanım göstermektedir. Bu nedenle çok daha güvenli bir kullanım sağlamaktadır. Nitril esaslı eldiven, kimyasal maddelerin geiş bir spektruma yayılan çok sayıda çeşidine karşı lateks eldivene göre çok daha dirençlidir. Nitril eldiven, sert birçok kimyasala karşı oldukça güçlü bir koruma sağlamaktadır. Bu nedenle kimyasal maddeler ile temas edilen çalışma ortamlarında nitril eldiven tercih edilmektedir. Tam kaplı nitril eldivenler oldukça güvenli çalışma koşulları sunmaktadır.
Kaliteli Bir Nitril Eldiven Nasıl Olmalıdır?
İş güvenliğinin temel unsurlarından biri olan nitril eldivenlerin bazı standartlara sahip olmaları gerekmektedir. Pudrasız yapıda olan nitril eldivenlerin kalitelisi, elde kayma yapmamakta ve eli tam olarak kavramaktadır. Geniş bir spektrumda dirençli olan nitril eldiven, çalışma ortamında çeşitli kimyasallar ile temas halinde olan kişiler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir. Nitril eldivenlerin siyah, turuncu ve mavi gibi farklı renkleri bulunmaktadır. Mavi, turuncu, siyah nitril eldivenler sağlık sektörü çalışanları tarafından kullanılırken, siyah nitril eldiven gıda sektörü profesyonelleri tarafından kullanılmaktadır. Turuncu nitril eldiven kimya sektörü laboratuvarlarında sıklıkla kullanılmaktadır. Kaliteli bir nitril eldivenin sahip olması gereken standartlar şu şekilde belirtilebilir:
- Eldivenlerin %100 nitril malzemeden üretilmeleri ve pudrasız olmaları gerekmektedir.
- Nitril eldivenlerin ambalajlarının üzerinde AQL değerinin 1.5 olması gerekmektedir.
- Nitril eldivenler, EN 374/2, EN 374/3 standartlarına sahip olmalıdır.
- Nitril eldivenlerin ambalajlarının üzerinde TS ya da uluslararası standartları gösteren sembollerin yer alması gerekmektedir.
- EN kılavuzuna göre kompleks tasarımlı eldiven grubuna dahil olması gerekmektedir.
- Nitril eldivenlerin, CE 0493 uygunluk işareti taşıması, EN 420:2003 ve EN 374:2003 standartlarını karşılaması, ayrıca Kategori III sınıfında olmaları gerekmektedir.